Deponirajte delovno knjižico in se primite za denarnico

Jeseni 2020 je nastal predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki trenutno čaka na obravnavo v državnem zboru. Z njim naj bi vlaga skoncentrirala državne naložbe in njihovo upravljanje na enem mestu, prihodke sklada pa namenila za sofinanciranje pokojnin ter za druge demografske ukrepe. Vendar omenjeni predlog ne bo zagovoril dolgoročne varnosti pokojnin in pripomogel k stabilnosti pokojninskega sistem, pokojnine pa zaradi njega ne bodo nič višje. Zato smo sindikati proti in bomo v primeru sprejetja zakon organizirali zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

Predlagali smo izboljšave

ZSSS je poskuse politike vseskozi ne samo budno spremljala, ampak tudi predlagala konstruktivne rešitve. Vedno znova je jasno in glasno opozarjala na problem lastninjenja podjetij ter na njihovo nepotrebno in škodljivo razprodajo.

Slab predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu smo poskušali odpraviti s tem, ko smo želeli volivkam in volivcem dati besedo na referendumu o tem zakonu, a ga je ustavno sodišče prepovedalo. Tudi po tem nismo odnehali in konec leta 2013 predlagali vrsto izboljšav.

Očitno je, da je njihova maksima razprodaja lastnine, ki jo nenasitna mednarodna kapitalistična žival vseskozi terja, naši politiki pa ji v valovih strežejo, dokler je je še kaj ostalo. Ker ne znajo ali ne zmorejo drugače ali to delajo namerno in v svoj prid? Tudi tokrat pomikajo meje naše potrpežljivosti, pri tem pa je zanje transparentnost moteča. In ravno to v ZSSS vseskozi terjamo. Prav v ta namen smo že leta 2013 tudi predlagali oblikovanje demografskega sklada. A ta bi imel čisto drugačno podobo, kot nam jo ponuja sedanja politika.

Od političnih odločevalcev zahtevajmo upoštevanje volje ljudstva. Vzemimo določilo, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, resno. Udeležimo se referenduma in izrazimo svojo voljo!

10 razlogov zakaj smo proti

Letos praznujemo 130. obletnico prvega praznovanja praznika dela na naših tleh in po svetu, obeležujemo zgodovino boja za delavske pravice, za izboljšanje socialnega položaja ljudi, delovnih razmer in podobno.

Praznovanje praznika dela, praznika vseh delavk in delavcev, je skozi leta postalo tradicija po vsej Sloveniji in drugod po svetu. Mnoge običaje (kresovi, nageljni, mlaji, prvomajske budnice) namreč povezujemo prav z omenjenim praznikom.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije brez prestanka spremljamo vse informacije v povezavi z epidemijo novega koronavirusa, nevarnostmi, ki jih prinaša, in predvsem s tem, kako omenjeni virus vpliva na vas, delavke in delavce, članice ter člane.

Na naši spletni poskušamo na enem mestu zbirati vse relevantne informacije, ki vam lahko pomagajo, delimo (pravne) nasvete, ki vam v danih razmerah lahko koristijo ter vas obveščamo o vseh naših aktivnostih, ki so usmerjene v omejevanje širitve virusa in v boj za varnost in zdravje vseh nas.

    Vse, kar morate vedeti o novem koronavirusu v povezavi z delom (z nadomestili, delovnim časom, dopustom, delom od doma, prevozom …) lahko najdete tukaj: Novi koronavirus. Stran vseskozi dopolnjujemo, osvežujemo informacije, zato spremljajte naše objave. Posebej izpostavljamo rubriko Pogosta vprašanja in odgovori, v okviru katere iščemo odgovore na vaša vprašanja.


 

Dogajanje na ljubljanskem Rožniku, skupaj z ZSSS organizirata še Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), tam bo prvomajska prireditev ob prazniku dela, kot je to običajno, potekala v dveh dneh:

30. 4. – torek, kresovanje

 • 19.30: skupina The Muffin Men
 • 21.30: sindikalni nagovori (Lidija Jerkič, ZSSS, Jakob Počivavšek, KSS Pergam, Saša Kotar, KSJS)
 • 22.00: zagori kres
 • 22.15: nastop skupine Rock Partyzani

1. 5. – sreda, praznik dela

 • Budnice
 • 10.30: proslava, ki jo vodi Brane Završan (sodelujoči: Litostrojska pihalna godba, Partizanski pevski zbor, skupina MONO) ter govor župana gospoda Zorana Jankovića
 • 12.00: nastop skupine MONO

Toplo vabljeni!

Podrčtano - V mojem svetu
V mojem svetu ljudje veliko delamo, a bi morali tudi ne-delati. Ne zato, da bi slavili lenobo, ali pa tudi, ampak zato, da ne bomo pozabili, kako lepo je živeti.

Praznik dela in   #mojsindikat
Ob praznovanju našega največjega praznika smo po vsej Sloveniji organizirali druženja delovnih ljudi.

Varnost in zdravje - Da se ne bi pretvarjali glede poklicnih bolezni

Mladi - Miti o mladih ne držijo
Zakonodaja ni tako slaba, pešatta pa nadzor in seznanjenost mladih s pravicami.

Intervju - Joseg Krejbych - predstavnik evropske in svetovne zveze sindikatov javnega sektorja
Mednarodne organizacije podpirajo javni sektor, saj vedo, kako pomembno za družbo in gospodarstvo je, da je kakovosten.

V sredo in četrtek, 18. in 19. aprila 2018, bo dan odprtih vrat, ko bodo pisarne odprte med 9. in 17. uro, sindikalisti pa zainteresiranim na voljo za nasvete.
Vabljeni v eno naših pisarn v Ljubljani, Trbovljah, Kranju, Postojni, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu, Krškem, Celju, Slovenj Gradcu, Murski Soboti,
Lendavi, Mariboru, na Ptuju.

Minimalna plača za leto 2018 zdaj znaša 842,79 evra bruto oziroma 638,42 evra neto.
Sindikati opozarjajo, da se bo okoli 33.000 delavcev, ki dobivajo minimalno plačo, še vedno s težavo preživljalo. Delodajalci pa menijo, da je zvišanje preveliko in državo pozivajo, naj raje zniža obdavčitev plač.

Zbudite se srečni v novo leto 2018!
S polnim zvezkom želja. Naj bodo želje takšne, da bodo dajale življenje dnevom in ne le dodajale dneve življenju. Želje spodbujajo načrte, načrti nas vodijo do ciljev. Zbudite se! Opozarjajte na napak, krivice in krivce. Pokažite s prstom in glasom na vse, kar je narobe. Sodelujte aktivno, pomagajte včlanjevati nove člane, sodelujte pri naših skupnih aktivnostih. Pomagajte ZSSS in  indikatom članom ZSSS pri pogajanjih, tako pomagate sebi.
Pričakujmo novo leto 2018 z veseljem, ker bo prineslo spremembe.
Na boljše.
Lidija Jerkič, univ. dipl. prav.
Presednica ZSSS

S 1. januarjem 2018 bodo ponovno uvedeni otroški dodatki za družine v 7. in 8. dohodkovnem razredu.
Družine z enim otrokom v katerih starša zaslužita med 1.998 EUR in 2.534 EUR bodo uvrščene v 7. dohodkovni razred, če starša zaslužita med 2.534 EUR in 3.060 EUR pa bodo uvrščene v 8. dohodkovni razred.
Družine z dvema otrokoma v katerih starša zaslužita med 2.637 EUR in 3.379 EUR se bodo uvrstile v 7. dohodkovni razred, če starša zaslužita med 3.379 EUR in 4.079 EUR pa se bodo uvrstile v 8. dohodkovni razred.
Zneski otroških dodatkov za 7. dohodkovni razred se odmerijo v razponu od 22,83 EUR do 49,65 EUR, za 8. dohodkovni razred pa v razponu od 19,88 EUR do 39,89 EUR.

Poglejte si fotogalerijo predvečera in na dan 1. maja z Rožnika 2017.

Debenec pri Mirni, program 1. maj:

 • Občinski pihalni orkester Trebnje
 • Učenci OŠ Mirna, GŠ Trebnje
 • Nagovor sindikalista
 • Podelitev sindikalnih priznanj
 • Ansambel Večerni zvon

Lisca nad Sevnico, program 1. maj:

 • KD godba Sevnica
 • Nagovor župana Srečka Ocvirka
 • Nagovor sindikalista
 • Kulturni program
 • Ansambel Fantje izpod Lisce

Ustavno sodišče Republike Slovenije je ugotovilo, da je 4. odstavek 88. člena Zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/13, ZDR-1), ki ureja vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu po pošti, v nasprotju z ustavno pravico do sodnega varstva, zato je navedeno določbo ZDR-1 tudi razveljavilo.

In me smo tukaj z vami, ko se jutro prebudi,
glasovi temnih kuhinj, odmevi iz kleti,
se srečajo v žarku, zadonijo od krivic,
da zraste v dišavo: kruha in vrtnic, kruha in vrtnic!

In me smo tukaj z vami in z nami je še duh,
on joče iz davnine, kot bi v njemu jokal kruh.
v borbi in ljubezni je v nas njegov opoj...
ja, tukaj smo za kruh, a za vrtnice bo boj!

In me smo tukaj z vami, up nosimo v dlaneh,
se dvigamo kot ženske in kot ogenj v očeh!
zdaj pojemo v slogi, smo kot jasni glas žanjic,
milina, dih, lepota: kruha in vrtnic, kruha in vrtnic!

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 6. februarja 2017 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.
Vlogo je mogoče oddati elektronsko prek sistema eDavki. Kratka navodila z učnim videom o pridobitvi in prevzemu digitalnega potrdila, prijavi in vstopu v eDavke so objavljena na spletni strani Finančne uprave RS.