V novi 17. številki Delavske enotnosti z dne 07.10.2021, lahko preberete več o:

  • Podčrtano – Je to dostojno?
  • Poziv k uskladitvi minimalne plače v letu 2022
  • Obrazi sindikata – Jožef Horvat – Predsednik STUPIS Planika Turnišče

Podčrtano – Je to dostojno?

Ravnanje ob pandemiji je razgalilo in stopnjevalo mnoge procese in pojave, med njimi zlasti negotovost. Tudi negotovost zaposlitve. če smo se pred tem mogoče še lahko zanašali na to, da smo nekako zaščiteni, če imamo »prave« pogodbe o zaposlitvi, tiste na nedoločen čas, zdaj vemo, da je z zornega kota delodajalca marsikaj, tudi spremenjeno poslovanje (zaradi pandemije ali česa drugega), lahko izgovor za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

V deželico je s pregovorno vročo jesenjo prišel tudi politični predvolilni boj. Drugo leto bo namreč cela paleta volitev, začelo se bo že spomladi s parlamentarnimi, in očitno je, da je gnojnice za zlivanje na razne strani pripravljene že veliko. ob tem bo treba biti pazljiv, da se ne bodo izlile v podtalnico tudi naše pravice, saj kaže, da mnoge zgodbe še niso dobile epiloga. Tako je tudi z upravljanjem državnega premoženja, zdravstvom, skrbjo za starejše, svobodo zbiranja in izražanja, pa seveda ukrepi, s katerimi naj bi omejili epidemijo, ki še vedno reže v naš vsakdan, ljudi dela nezadovoljne dolgotrajno bolne, jih ubija.

Ob tem izgublja pomen solidarnost, skrbi za druge, dostojnost. Je dostojno, da medicinska sestra joče, ker jo pacienti nadirajo, da nič ne del, sama pa dobro ve, da je slabo plačana za to, kar počne podnevi, ponoči, ob vikendih… To vedno v sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva, kjer že bijejo plat zvona. Je dostojno, ko se gostje spravijo nad natakarja, tudi če še tako prijazno in mirno vpraša, ali imajo izpolnjen zahtevani pogoj PCT, ki si ga ni niti sam izmislil niti sam določil. Da bo izvajal nadzor na prostorni in sončni terasi? Mnoge zgodbe nasilnega vedenja imajo zbrane v našem sindikatu delavcev gostinstva in turizma, kjer jasno in glasno pravijo, da jim je dovolj.

Je dostojno, da znanka iz sosednje ulice že deset let dela tako, da ji na eno leto podaljšujejo pogodbo? To niti zakonito ni, saj v mali delavski ustavi piše, da so pogodbe za odločen čas le izjema, pravilo morajo biti tiste za nedoločen čas.

Je dostojno, da uničujemo naravo in planet? Mladi nas opozarjajo, da moramo nehati tako, in napovedujejo, da nam bodo vsak peter to še posebej glasno in jasno povedali na ulicah in trgih.

Ostanimo skupaj, zahtevamo dostojnost. Mojca Matoz, odgovorna urednica DE

 

Poziv k uskladitvi minimalne plače v letu 2022

ZSSS je prejšnji teden pristojnega ministra Janez Ciglerja Kralja pozvala k uskladitvi minimalne plače v letu 2022 in izračunu zneska minimalnih življenjskih stroškov. Ob tem sta predsednica ZSSS Lidija Jerkič in strokovna sodelavka Irena Vidic ministra spomnili, da definicija minimalne plače izhaja iz zakona o minimalni plači, ki določa redno usklajevanje zneska enkrat letno po posvetovanju s socialnimi partnerji. Uskladitev mora biti najmanj tolikšna, kot sporoči SURS o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

 

Obrazi sindikata – Jožef Horvat – Predsednik STUPIS Planika Turnišče

Sindikalist mora biti pošten in odkrit. V življenju je tako, da boš dobil batine, če se boš pustil. kot sindikalist se čutim enakopraven sogovornik z delodajalcem. Mene so vedno učili, da pomagam, če lahko, če ne, pa je bolje biti tiho. Če enkrat poklekneš, klečiš celo življenje, tako je nasploh v življenju, ne samo v sindikatu. Je pa seveda tako, da imaš ljudi, ki vedno kritizirajo.

Leta 2017, ob podelitvi prvomajske plakete ZSSS za požrtvovalno sindikalno delo  je poudaril:

»V njej vidim nekakšno nagrado za čas in energijo, ki jo že vrsto let posvečam sindikalnemu delu, pa tudi priznanje za uspehe, ki smo jih dosegli skupaj pri sindikalnem delu v podjetju, sindikatu dejavnosti in na območju.«