V štirinajsti številki Delavske enotnosti z dne 22.7.2021, lahko preberete več o:

  • Virus dialoga
  • Prestavljeno
  • Socialni dialog – Vlada želi delavstvu vzeti pravico do odločanja

Podčrtano – Virus dialogaDelavska 14 2021

Volivke in volivci smo množično pokazali, da želimo biti zraven pri odločanju v naši državi in o njeni prihodnosti, da nam je mar. Nedavno smo dali svoj glas vodam, pripravljeni smo ga bili še za boljši demografski sklad. Zelo pomembno je soodločati o tem, v kakšni državi želimo živeti, kako naj bodo v njej spoštovani okolje in ljudje, naše pravice, naše dostojanstvo, zdravje in zdravstvo, šolanje … Politiki nimajo našega neomejenega mandata in prav je, da o določenih vprašanjih preverijo kaj menimo in želimo ljudje. Če tega niso pripravljeni storiti samo, jih pač prisilimo s tem, da spodbudimo referendumsko odločanje. Ta izraz neposredne demokracije je pomembno orožje, ki nam kot eno redkih ostane, ko posredniška demokracija postaje kravje kupčevanje in diktatura elit.

Čaka nas vroča jesen, vsaj tako vroča, kot je sedaj poletje, pa ne samo temperaturno, saj bodo takrat že dnevi krajši in bo sončnega sevanja manj, ampak družbeno in politično. še vedno in še bolj bo pomembno, da delovni ljudje in vsi, ki želimo boljšo družbo, stopimo zares še bolj skupaj in zahtevamo, da se nas sliši in usliši.

 

Prestavljeno...

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS: »V ZSSS sicer pozdravljamo odločitev, da se prestavi glasovanje o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu, vendar če gre zgolj za prestavljanje glasovanje, veliko ni bilo storjenega, referendumske aktivnosti so se zgolj premaknile v jesen.

Če pa je namen odločitve zakon vrniti v javno razpravo in na ekonomsko-socialni svet, potem smo morda tudi na začetku pori vračanja demokratičnih procesov sprejemanja zakonodaje. Demografski sklad v pravem pomenu, ki bo zagotavljal pokojnine vsem naslednjim generacijam, bi sicer nujno potrebovali, a ne v obliki, kot je bil predlagan.«

 

Socialni dialog – Vlada želi delavstvu vzeti pravico do odločanja

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central so pozvali k umiku predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki ga je ministrstvo za zdravje pretekli teden (do 6. avgusta) poslalo v javno razpravo. V njem vidijo maščevanje sindikatom zaradi javno izražene kritike vlade in ignoriranje socialnega dialoga. S tem pa bi svoje predstavnike izgubili tudi delavci.

»Danes smo videli, da je apatičnost ljudi mit: sredi poletja so pripravljeni čakati na voliščih, če vedo, zakaj to počnejo. Če začutijo, da je njihov glas del nečesa velikega. Če razumejo, da gre za boj za ohranitev osnovnih veziv družbe. Če imajo občutek, da pripadajo, da jih nekdo sliši in razume, če jim nekdo ponudi rešitev njihovega problema ali možnosti, da lahko kaj spremenijo. če vidijo, da je vse skupaj – vredno.«

(Komentator PrimožCirman, Janša se mora bati volitev; portal Necenzurirano, 11. julij 2021)

Dolgo pač nihče ne more za nos voditi vseh ljudi.