Kaj nam prinaša nova 17. številka Delavske enotnosti z dne 3. 10. 2019:

  • Podčrtano – Skupaj za
  • Protest – Modri planet, rdeče zahteve, zelena delovna mesta
  • Obrazi sindikata – Rebeka Prosenc – vrtec Mehurčki Komenda
  • Tanja Lesničar Šučko – ker so za svoje poskrbeli?
 

 

Podčrtano – Skupaj zaDelavska 17 2019

Lahko bijemo eno po eno bitko ali pa sprožimo revolucijo, zrušimo vse in zgradimo družbo na novo. Kaj bovanaredila midva, kaj ste pripravljeni narediti vi? Bojev je več, področij, ki zahtevajo globoke in takojšnje spremembe, tudi. Sindikati smo tista sila, ki jih povezujemo in jim moramo povezovati. Slabo kaže, da jih bo kdo drug.

ZSSS si prizadeva za spremembe na veliko teh področijih. In zato te bitke niso enostavne. Uspeh je odvisen od tega, koliko smo upoštevani. Z vsakim novim članom, zlasti z vsakim novim aktinim članom, se breme boja porazdeli na več ramen, glas organizacija pa se krepi.

Zato je predvsem potrebno zrelo prevzemanje odgovnosti. A kaj, ko je brez tega življenje bolj enostavno.

 

 

Protest – Modri planet, rdeče zahteve, zelena delovna mesta

Kapital izkorišča vse: mlade, brezposelne, prekarce, delavke in delavce ter okolje. Izkorišča nas za potrebe nenehne gospodarske rasti, ki ustvrja profite za peščico, medtem ko mi od tega t. u. napredka nimamo nič. Vse, kar občutimo, je samo izkoriščanje ljudi, okolja in celotnega planeta.

Zahtevamo ekonomski plan, ki bo namesto škodljivega varčevanja obšitno investiral v zelena, pravično plačana delovna mesta ter tako pomembno zmanjšal število brezposelnih. Zahtevamo politko, ki bo pravično porazdelia bogastvo, saj trajnostni razvoj na svetu, kjer najbogatejši trošijo toliko kot cleotne drćave, revni pa ne sežejo preko golega biološkega preživetja, ni mogoč.

Na mrtvem planetu delovnih mest ni

Iz govora Tee Jarc, Sindikat Mladi Plus

 

Obrazi sindikata – Rebeka Prosenc – vrtec Mehurčki Komenda

Sindikalno sem aktivna, ker me zelo moti, kako se delavce izkorišča. Niso vsi delavci sezannjeni, kaj jim pripada, in to nevednost delodajalci s pridom izkoriščajo. Sindikalisti smo glas za tiste, ki se ne upajo, jih izobražujemo in rečemo »stop, to se ne sme tako delati.

V našem vrtcu je blizu polovice zaposlenih članov VIR. Članstvo poraste, ko pride kaka pereča tema, ko nastopi novo vodstvo, in takrat se včanijo tisti, ki mislijo, da bo malo zaškripalo. Tisti, ki vedo, za kaj gre, so stalni člani.

 

Blagostanje države se ne meri po številu pogoltnežev na vrhu lestvice, ap+mpak po tem, kako živi tisti, ki je nav vrsti zadnji.

Tanja Lesničar Šučko – ker so za svoje poskrbeli? – Dnevnik – 18. 9. 2019

V odmevnem poročilu računskega sodišča je razgaljena vsa beda neresnega ukvarjanja politikov z ureditvijo problema dolgotrajne oskrbe, ki je že vedno v katastrofalnem stanju. A ti politiki vedno znova najdejo izgovor, da se izognejo lastni odgovornosti in kažejo na »sistem«.

Tematska Delavska enotnost – Dostojna starost – izide 24. oktobra – Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.