Kaj nam prinaša nova številka 10 Delavske enotnosti z dne 23. 5. 2019:

  • Podčrtano – Tri plenice na dan
  • Za takojšnji dialog
  • SDPZ – vozniki bodo tožili delodajalca
  • Obrazi sindikata – Romana Josič
  • Položaj mladih
  • Razširjen sindikat bo močnejši
  • Sindikalna akademija

 

Delavska 10 2019

Podčrtano – Tri plenice na dan

Dostojno staranje pomeni marsikaj, od tega, da te ne odstavijo kar nekam v neznano okolje in med neznane ljudi, te napolnijo s tabletami in ti trikrat na dan menjajo plenico, do tega, da ti omogočijo izbiro, izbiro, kako in kje boš živel, pa tudi, kako boš umrl.

Čas teče. Pri nekaterih letih drugače. Odločevalci pa še kar razmišljajo kako naprej.

 

Za takojšnji dialog

ZSSS in konfederacija sindikatov Pergam bosta vztrajali pri zahtevi po pogajanjih za splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo in ne bosta pristzali na spremembe zakona o minimalni plači, ki jih v zadnjem času napovedujejo izjave delodajalcev v javnosti.

 

SDPZ – vozniki bodo tožili delodjalca zaradi kršitve pravice do poklicnega zavarovanja.

Obrazi sindikata – Romana Josič

Začela je v devetdesetih letih na takratni območni organizaciji v Domžalah kot strokovna sodelavka. Delov kjerkoli v sinikatih ni nikoli ozko usmerjeno, ker ob bečini aktivnosti vsi delamo vse.

Po združevanju območij in priključitvi domžalskega k ljubljanskemu območju sem kmalu prišla h gradbincem, na sindikat dejavnosti, kjer delam kot poslovna sekretarka. Obraz sindikata je tisti, ki vejame v idejo, v povezaovanje ljudi zaskupno dobro in tre ideje širi, predvsem pa deluje v skladu z njimi. Ob tem delu pa se zaveda, da dela za ljudi, ki imajo svoje osebne zgodbe, vsak drugačno.

 

Položaj mladih

V Sindikatu Mladi plus prav v samih mlaih in njihobem vrednostnem sistemu vidijo izjemen potencial. Raziskave dokazujejo, da večina mladh podpira idejo družbene reforme v smeri demokratičnega socializma – socialna in ekonomska varnost za vse ter večja enakost so skoraj nuniverzalno sprejete. To nas navdaja  upranje, da se lahko skupaj borimo za izboljšanje položaja mladih ter zraven vseh delavk in delavcev in zapostavljenih družbenih skupin.

 

Razširjen sindikat bo močnejši

Sindikat, ki ga v ZSSS poznamo kot Sinles je v aprilu postal Sindikat lesarstva in gozdarstva Slovenije (SLGS).

 

Sindikalna akademija

V okviru sindikalne akademije ZSSS je predsednica ZSSS Lidija Jerkič predstavila preteklo delo ZSSS in aktualne razmere, s katerimi se sooča. Prioritete so področje minimalne plače in delovni čas, skrb za socialne pravice in urejanje poklicnih bolezni.

»Za družbo, kakršna je naša, kjer je nadzor poln lukenj, zakonodajalec pa nemotiviran za pisanje boljših zakonov, bi bilo zdravilno, če bi iskanje pravice pred sodiščem veljalo za dobro prakso in družbenotvorno dejanje. Zakoni niso nič drugega kot priložnost, da damo realnosti lekcijo. Življenje takih priložnosti ne ponuja mnogo.«

(Mojca Pišek, Semafor in njegov strah pred tožbo; Delo, 10. maj 2019)