V novi številki Delavske enotnosti z dne 18.4.2019 preberite več o:

  • Podčrtano – Dan prihodnosti
  • Pred delavskim praznikom - Predsednica ZSSS Lidija Jerkič
  • Obrazi sindikata – Katja Gorišek – predsednica hišnega sindikata
  • Vabljeni na prvomajska praznovanja: Živel 1. maj!

 

Delavska 8 2019Podčrtano – Dan prihodnosti
plemenitih misli iz časov, ko smo priznavali »delu čast in oblast«, se je dobro vsake toliko spomniti, vsaj na praznik dela, ki ga po zaslugi sindikatov v naši državi še vedno praznujemo dva dni. Te dni nas bodo govorci, sindikalni in drugi, opozarjali na potrebne spremembe v družbi, zalsti na področju delavskih pravic. Sindikalisti seveda tako, da bodo vabili v svoje vrste,
ki do lahko uspešne le toliko, kolikor so trdne in solidarne. ostaja tradicija pripenjanja rdečih nageljnov in zdi se, da se spet vrača zavet, da se je treba za delavske pravice boriti skupaj in delavski praznik počastiti množično, tako kot si delavski bojz zasluži.

 

Pred delavskim praznikom - Predsednica ZSSS Lidija Jerkič
Prekarne oblike dela, plače, spremembe na področju urejanja trga dela, pokojninska reforma, splošna kolektivne pogodba, pomen evropskih volitev, to bo odmevalo z govornic za letošnjih praznik dela? posameznik proti kapitalu na drugi strani je mrtev. Imamo plastičen primer, kaj se zgodi, če nisi organiziran, zgodijo se prekarci. vse več je vprašanj ljudi, kako in kje se elahko včlanijo, zraslo je tudi zavedanje, da je vrag odnesel šalo, v nekaterih podjetjih, kjer so sindikati zamrli, te ponovno ustanavljajo. prihodnost vidim v rasti zavedanja, da je pomembno biti član sindikata in so sindikati edine organizacije, ki lahko poskrbijo za to, da bodo delavci še imeli kakšno pravico. Delamo dobre zgodbe, sindikalizem ne sme biti mračna zgodba, čeprav se ukvarjamo s slabimi stvarmi.

 

Obrazi sindikata – Katja Gorišek – predsednica hišnega sindikata
tudi v sindikalni hipši smo zaposleni tako kot drugje združeni v sindikat, kar je naša ustavna pravica. izkorišča jo velika večina zaposlenih saj se zavedamo, da tudi v sindikatih pravice niso samoumevne. v vsindikalizmu ni egoizma in individualizma. Pomembna je tudi vzajemna naklonjenost – drug drugega moramo podpirati, danes ima probleme eden, jutri jih boš imel lahko ti. obraz sindikata je optimist. Nihče si ne želi biti v bližini zagrenjenca, jezlhjivca ali črnogleda. vsi iščemo, imamo radi in občudujemo pozitivce.

Vabljeni na prvomajska praznovanja: Križna gora nad Škofjo Loko, Celjska koča, Debenec pri Mirni, Lisca, Rožnik, Pohorje, Murski Soboti, Gornji Radgoni, Ptuj
Živel 1. maj!