ZZZS omogoča preverjanje podatkov o urejenosti zdravstvenega zavarovanja s pošiljanjem SMS sporočila. To vam omogoča, da hitro in enostavno preverite urejenost svojega obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Še posebej je to pomembno pred obiskom zdravnika ali na primer lekarne; prav tako pa je to dobrodošlo za aktivne zavarovance, ki pogosteje spreminjate svoj status ali zaposlitev, kar je v današnjem času, zaradi različnih oblik dela, zelo pogosto.

Če niste uporabnik eDavkov, vam podatke o plačanih obveznih prispevkih za socialno varnost iz delovnega razmerja, lahko pridobimo na ZSSS. Oglasite se v najbližji sindikalni pisarni Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, kjer boste podpisali pooblastilo za razkritje I-REK-a. Sindikalist ga nato pošlje na FURS in v roku dveh dni ima na vpogled dejanska vplačila vaših prispevkov, o katerih vas obvesti.

Pooblastilo je na voljo na tem naslovu -->edavki.durs.si/<--

Pisarna Ljubljana

GSM: 040 925 354

e-Pisarna

naslov: zsss-sindikat.si

Zaradi vremenskih razmer v preteklih dneh marsikateri delavec kljub svoji želji ni mogel prispeti na delo, nekateri pa svojega dela niso mogli opravljati zaradi pomanjkanja električne energije ali zaradi drugih razlogov. Kako ravnati v primeru izostanka z dela zaradi vremenske ujme?

Delavec je v skadu z Zakonom o delovnih razmerjih dolžan opravljati delo, za katerega se je dogovoril v pogodbi o zaposlitvi v času in na kraju, ki sta določena za opravljanje dela. Od tega pravila so seveda določene izjeme, med njimi tudi vsem dobro poznana bolniška odsotnost. V ZDR-1 so določeni različni razlogi na podlagi katerih lahko delavec izostane iz dela, osredotočili se bomo le na tiste, ki so relevantni v primeru nedavnih vremenskih dogodkov.

Ali sistem individualnih REK-ov omogoča vpogled tudi dlje v preteklost, kot le do 1.7.2008, odkar so poslali obvezni?

Plačniki davka so davčnemu organu podatke iz obračuna davčnega odtegljaja po posameznem davčnem zavezancu o dohodkih ter o odtegnjenih davkih in prispevkih voditi od 1. 7. 2008 naprej, kot to določa 407. člen ZDavP-2. Do tega datuma davčni organ z obravnavanimi podatki ne razpolaga in jih davčnemu zavezancu-fizični osebi ne more razkriti.

Kaj lahko Janez Novak naredi, če/ko ugotovi, da delodajalec dejansko ni vplačeval socialnih prispevkov, k čemur je obvezan?

V postopku nadzora obračuna davčnih odtegljajev (OBRAZEC REK) se primerjajo predloženi REK obrazci, s podatki iz registra davčnih zavezancev in podatki o izvršenih izplačilih iz transakcijskega računa, ki jih DURS-u posredujejo izvajalci plačilnega prometa. Če se ugotovi, da ima davčni zavezanec zaposlene in ni predložil obrazca REK, se ga pozove za predložitev obračuna. Enako se ravna v primeru, ko obračuna ni, davčni zavezanec pa je izplačal plačo iz transakcijskega računa. Če zavezanec poda izjavo, da plače ni izplačal, davčni organ obvesti inšpektorat za delo. Če je plača bila izplačana, se zavezancu predlaga, da naknadno predloži obrazec REK kot samoprijavo. Če zavezanec tega ne stori, se začne postopek odmere davkov in prispevkov in se izreče sankcija v skladu z Zakonom o prekrških.

POPRAVLJAMO predhodno obvestilo glede novosti v zvezi z očetovskim dopustom, ki jo prinaša novela Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v zvezi z uveljavljanjem pravice do dodatnih 5. dni plačanega očetovskega dopusta podalo novo razlago.

S 1. januarjem 2016 so tako do dodatnih 5. dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni tisti očetje,ki:

• imajo otroka, ki na dan oddaje vloge pri Centru za socialno delo še ni dopolnil 3. leta starosti,
  • niso izkoristili več kot 50 dni neplačanega očetovskega dopusta oziroma pravico do neplačanega očetovskega dopusta lahko še zahtevajo z vlogo.

Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja, saj pravice do neplačanega dopusta, ki se je sedaj delno preoblikovala v plačani dopust, več nimajo oziroma je ne morejo uveljavljati.