Glasilo Zveze Svobodnih Sindikatov Slovenije.

Podčrtano –Kdo se boji delavske volje?
Obrazi sindikata - Bernhard Mraz - Aktiva varovanje
Enakost spolov - Odločni NE zmanjševanju pravic žensk v Sloveniji
Nov korak na skupni poti ZSSS in KSS Pergam
Varnost in zdravje pri delu - Pozorni na vročino in sonce
Intervju - Maja Megla - Soočenje z lastno ranljivostjo

Tematska številka dokazuje, da je ZSSS še vedno močna in vitalna sindikalna organizacija, v kateri o njenem nadaljnjem razvoju razmišljajo tako rekoč vsi - od Sindikata Mladi plus do Sindikata upokojencev Slovenije.

Sindikalizem je gibanje - Lidija Jerkič, predsednica ZSSS (iz intervjuja) ZSSS je največja sindikalna centrala v Sloveniji, zato je tudi naša odgovornost največja. Prepričana sem, da se tega velika večina med nami zaveda in da bomo storili vse za uresničitev interesov našega članstva. Vpliva ZSSS ne občutiji samo člani, temveč seže veliko dlje. Občutijo ga vsi državljani. Lahko nam je v čast in ponos, da naredimo veliko dobrega tudi za tiste, ki k temu nič ne prispevajo. Zato moramo iskati načine, da jim to predstavimo in jih pritegnemo v naše članstvo in k našemu delu. Če bomo pri tem uspešni, bomo zares lahko ponosni.

Podčrtano - Volitve, mediji, jagode in Ikea
Prav bi bilo, da bi ena glavnih tem predvolilnih kampanj bila delo, njegova vrednost, dostojno, prihodnost. Družba, v kateri dve trerjini zaposlenih zasluži podpovprečno plačo, v kateri morajo, da bi preživeli, delavke in delavci z minimalno plačo k hunatircem po pakete, v kateri je prekarnost postala norma in prihodnost, zlasti mladih, in va kateri je gospodarska rast sama sebi namen, je gnila. Politika, ki to dovoljuje in celo spodbuja, je za na odpad.

ZSSS bo pred volitvami na stranke naslovila vprašanja o temah, ki zadevajo delavstsvo. Zanimivo bo videti njihove odgovore, še posebej pa bo treba spremljati, kaj bodo tisti, ki jim bomo dali mandat, zapisali v koalicijsko pogodbo. To je namreč "sveto besedilo", ki vzrdžuje (dostikrat krhko) ravnotežje med olbastniki, a še zdaleč ne zagotavlja volje ljudstva.

Podčrtano - Jabolko na dan prežene socialo stran
Obrazi sindikata - Nataša Malna, predsednica sindikata Doma upokojencev Kranj
Brezbrižen odnost do sindikatov in socialnega dialoga
Kaj so nam odgovorili!
Družno proti prekarnosti
Veliko negativnega o delu inšpektorata za delo
Združeni sindikat že deluje - Avrigo in Izletnik postala Nomago
Tudi delavci Inšpektorata za delo imajo težave z vodstvom?

Podčrtano - Pogasili Gorenje?
Ja, res je, kapital nas pritiska. A le do meje, do katere mu to dovolimo. Če nas dovolje ne pritisne nazaj, nas lahko zmaliči. Slogan "skupaj smo močnejši" ni le fraza. V Gorenju je sindikat vedel, kako (p)ostati močan in enakopravec socialni parner. Vsi moramo biti hvaležni Gorenjevemu sindikatu, da se lahko tudi sindikalne akcije učimo skupaj, drug od drugega.

Obrazi sindikata - Jolanka Horvat - prej zaupnica v Muri, sedaj v družbi Arum "Sindikalno aktiven je potrebno, ker je treba poskrbeti za delavce. Meni je najpomembneje, da imajo ljudje delo, da je to plačano, da pridejo v zaslužen pokoj, čeprav z nizko pokojnino. Ne bom dovolila, da bodo z ljudmi delali kot s smetmi. Tega ne bom pustila, pa če bom šla po kolenih. Izkušnje prinesejo veliko, pomoč sindikalnih sodelavcev v dejavnosti in območju je zelo dragocena. Opozarjajo, pomagajo, nudijo podporo. Ne bo enostavno, a je treba iti preko tega in delati naprej."